Hieronder kunt u lezen hoe een hydrotherapie sessie is opgebouwd;
Vooraf aan de hydrotherapie sessie

Voordat er begonnen kan worden met hydrotherapie sturen wij u een gezondheidsverklaring via een e-mail toe of u kunt dit formulier via deze link uitprinten. Een gezondheidsverklaring  is een schriftelijke verklaring van de dierenarts, waarin de dierenarts verklaard dat de hond geschikt is voor hydrotherapie en geen medische afwijkingen heeft.

Nadat dit formulier is ondertekend door de dierenarts kan er een afspraak ingepland worden voor een eerste hydrotherapie sessie. De dierenarts dient ook een gezondheidsverklaring te tekenen indien de hond gezond is en komt voor fitness of om af te vallen.

Intake gesprek + 1e hydrotherapie sessie

Bij de eerste hydrotherapie sessie zal er een intake gesprek plaats vinden. Dit intakegesprek zal ongeveer 15 minuten in beslag nemen. (Korter bij gezonde honden, omdat hier geen revalidatieplan hoeft worden opgesteld). Tijdens dit gesprek neem ik de tijd om u en uw hond te leren kennen. Voor de hond is de eerste keer erg spannend. Dit komt doordat alles nieuw voor de hond is, daarom willen we een zo ontspannen mogelijke situatie voor de hond creëren. Tijdens het intake gesprek vullen we samen een evaluatie formulier in. Samen kijken we naar de huidige toestand en situatie van de hond en stellen we samen een behandelplan, korte- en lange termijn doelen op. Dit intake gesprek is bedoeld om samen met u het juiste behandelplan voor u en uw hond op te stellen.
Na het intakegesprek neem ik de hond het hydrotherapiebad in, waarbij we alles rustig aan doen, zodat de hond kan wennen en niet gestrest raakt. Uw gehele eerste bezoek aan HydroDogs (intake + 1e hydrotherapie sessie) is ongeveer een 1 uur durende sessie.  Hieronder kunt u lezen hoe de hydrotherapie sessie in zijn werk gaat.

De hydrotherapie sessie

Voor ik uw hond mee het zwembad in neem krijgt de hond een harnas aan en gaat de hond eerst onder de douche. Dit is niet alleen vanuit een hygiëne aspect, maar ook als therapie. De warmte van het water warmt de spieren van de hond op. Met de sproeikop kan ik verschillende technieken toepassen die de spieren en zenuwen activeren. Dit noemen ze Sensory Work. Daarna neem ik de hond het water in via een schans.

Veel mensen denken dat hydrotherapie alleen de hond “rondjes laten zwemmen in een zwembad” is. Er komt echter veel meer bij kijken. De hydrotherapie sessie zelf bestaat uit een aantal verschillende aspecten. Onder begeleiding laat ik de hond rond het zwembad zwemmen. Tijdens het zwemmen maak ik gebruik van een aantal verschillende technieken die de hond helpen revalideren/versterken/versoepelen. De technieken zijn bedoeld om de sensoren in de spieren van de hond “wakker te schudden” en de hond te ondersteunen. Tussen de rondes door laat ik de hond rusten op een speciale honden schans. Het aantal rondes wordt per sessie opgebouwd. Het is niet de bedoeling om de hond overdreven moe te maken. Dit heeft juist namelijk een negatief effect op de revalidatie. De hond moet namelijk na de therapie nog kracht genoeg hebben om te lopen. Het is juist bedoeld om de hond te behelpen versterken. Soms is minder doen, maar dan wel de juiste oefeningen en bewegingen, juist beter. Tijdens de rust periodes voer ik oefeningen met de hond uit en check ik de hartslag. Deze oefeningen zijn afgestemd op de individuele hond.

Ik eindig de sessie weer met een therapeutische douche. Dit om de chloor van de hond af te spoelen en de spieren extra te laten ontspannen/stimuleren. Na het douchen van de hond wordt hij afgedroogd. U mag zelf handdoeken meenemen, met eigen geur, om voor de hond een vertrouwde situatie te creëren. In de winter is het slim om een hondenjas mee te nemen, zodat uw hond niet onderkoeld raakt. Bij HydroDogs kunt u ook speciale honden badjassen kopen. De gehele hydrotherapie sessie zal ongeveer 45 minuten bedragen (Dit is inclusief; voorbereiden, wassen, in het bad, afspoelen, afdrogen).

Na de sessie 

Na de sessie is het erg belangrijk om de hond warm te houden. De spieren zijn opgewarmd door het water en door de inspanning. Daarom drogen we de honden goed af en is er een optie om ze in een warme badjas naar huis te laten gaan.

Het zwemmen geeft de hond een energie boost. Hij zal dus willen gaan rennen, springen, spelen, etc. Het is dan ook belangrijk om de hond rustig te houden. Anders is al het harde werk voor niets geweest. Zwemmen kost erg veel energie en daarom zal uw hond eenmaal weer thuis best moe zijn. Daarom is het niet nodig om na de hydrotherapie sessie een grote wandeling te gaan maken. Wel is het verstandig om later op de dag nog een wat korter rondje met de hond te gaan wandelen. Het is namelijk wel goed voor de hond om in beweging te blijven, zodat hij niet stijf wordt, en zijn behoeftes te kunnen doen. Water werkt namelijk op de blaas van de hond.

Informatie
  • De sessies duren +/-45 minuten(+/- 10 minuten voorbereiding, +/- 20-25 minuten in het zwembad en +/- 5-10 minuten na het zwemmen) en het intake gesprek + de 1e sessie +/-60 minuten(het intake gesprek zal ongeveer 15 minuten gaan duren en de rest van de tijd wordt besteed om de hond voor te bereiden op het zwembad en aan de hydrotherapie sessie).
  • U kunt er zelf voor kiezen of u losse sessies boekt of een 5 of 10 sessies kaart neemt. Zie tarieven voor meer informatie.
  • Het is aan te raden om in het begin van het revalidatietraject twee keer in de week te komen voor een hydrotherapie sessie. (Dit geldt ook voor honden die komen voor de fitness, om af te vallen of oudere honden met artrose). De hond heeft hier het meeste baat bij. Echter als de hond al een tijdje bezig is met hydrotherapie kunnen het aantal sessies in de week worden afgebouwd naar 1x in de week en uiteindelijk naar 1x in de twee weken om de hond te kunnen onderhouden. Vervolgens kan de hond met het onderhoudsprogramma onderhouden worden.
  • De hierboven genoemde informatie is slechts een advies; Echter is het aantal sessies in de week afhankelijk van de individuele hond en worden deze aangepast op het revalidatietraject. Daarnaast bent u niets verplicht en wordt alles in overleg met u bepaald. 
  • Gelieve u hond voor de sessie uit te laten en minimaal 3 uur van te voren geen eten te geven. Dit voor de veiligheid van uw hond, om een maagtorsie te voorkomen en om braken of ontlasting in het zwembad te voorkomen.
  • Honden met open wonden en/of hechtingen zijn helaas niet toegestaan in het zwembad. Dit geldt ook voor loopse teven.
  • Indien u een langharige hond heeft of een hond die erg veel haar verliest; Voor de sessie graag uw hond even borstelen.